War Child zet zich in voor Syrische kindervluchtelingen

Het is bijna elke dag wel in het nieuws. Sinds de Arabische lente in 2011 woedt er een burgeroorlog in Syrië. Tienduizenden Syriërs zijn de grenzen al over gevlucht naar Turkije, Jordanië en Libanon. De helft van de vluchtelingen is kind.

Niet alleen doordat ze moeten vluchten, zijn kinderen de dupe van dit oorlogsgeweld. Ze worden volgens een rapport van de Verenigde Naties (VN) ook geronseld door Syrische rebellen. En als ze niet in handen vallen van de rebellen die ze omkneden tot kindsoldaten, worden ze wel verdacht van verraad door regeringstroepen. Beide partijen zijn schuldig aan het arresteren, opsluiten, misbruiken, mishandelen en martelen van kinderen.

In het rapport van de VN komt naar voren dat kinderen zijn ingezet om als menselijk schild te dienen, seksueel misbruikt worden. Ook worden ze geslagen met allerlei voorwerpen/ geëlektrocuteerd om informatie los te krijgen of om ze te leren gehoorzamen.

Door al deze vreselijke ervaringen lopen de Syrische kinderen enorme trauma’s op. Ze verliezen het vertrouwen in mensen en in zichzelf. Angst en woede beheerst hun leven. Het is alleen op dit moment onmogelijk om humanitaire hulp te bieden in Syrië. De grenzen zitten potdicht voor hulporganisaties en een VN vredesplan is afgewezen. Daarom is War Child in naburig Libanon actief, op dit moment zijn er 51 veilige plekken, Safe Spaces. Hier vangen zij de kinderen op die gevlucht zijn en bieden psychosociale hulp. Door het creëren van een veilige plek en het geven van creatieve workshops, helpt War Child de kinderen de ingrijpende ervaringen een plek te geven.

Help War Child deze kinderen weer een toekomst te geven. Doneer, of start een actie om War Child te steunen. Voor meer informatie klik hier.

Naast doneren, of een actie starten kun je ook War Child steunen door je kaarten te versturen via Goededoelenkaartje.nl. Hier kun je één van de 16 goede doelen kiezen en bij elke kaart die je verstuurt, gaat er €0,50 naar, in dit geval, War Child. “Samen halen we de oorlog uit een kind”.

wenskaarten War Child


Leave a Reply