Is het WK in Brazilië wel fair play?

De Bavariajurkjes liggen alweer in de supermarkten. Nederland maakt zich op voor het WK in Brazilië en kleurt weer langzaam Oranje. Nog een maandje en dan komen we erachter of onze toppers zich een beetje staande kunnen houden in de Poule des Doods. Maar tegen welke prijs?

Brazilianen worden uit hun huizen gezet voor de bouw van stadions. En als mensen dan de straat op gaan om te protesteren, wordt deze demonstratie door de politie met harde hand de kop ingedrukt. Politieagenten in Brazilië zijn niet genoeg getraind in het omgaan met demonstraties en al helemaal niet in het gebruiken van niet-dodelijke wapens zoals traangas, rubberkogels en knuppels. Zo is een fotograaf, die de protesten vast wilde liggen, blind geraakt aan één oog door een rubberkogel. Onnodig!

Niet alleen gebruiken ze niet-dodelijke wapens. Volgens geruchten schiet de Braziliaanse politie gemiddeld vier mensen per dag dood. Doordat er geen onderzoek naar deze moorden wordt gedaan, kan de politie gewoon doorgaan met dit soort louche praktijken.

Ook pakken ze demonstranten die vreedzaam protesteren op en beschuldigen deze van absurde zaken zoals het hebben van relationele banden met criminele organisaties.

Daarnaast is het leger ingezet om de criminaliteit in de sloppenwijken, de Favela, zover als mogelijk is in de kiem te smoren. Begin april dit jaar zijn er 2.700 soldaten gestationeerd en zullen tot na het WK blijven om orde te houden. Deze 2.700 soldaten worden geacht 132.000 mensen in het gareel te houden. Volgens Amnesty International moet er, gezien de staat van dienst van het leger, gevreesd worden voor tal van mensenrechtenschendingen.

Kortom, de mensenrechten worden op grote schaal geschonden. Amnesty maakt zich zorgen over hoe het WK zal verlopen, want het is te verwachten dat er nieuwe protesten de kop op zullen steken. Daarom is Amnesty de petitie: ‘Geef de Braziliaanse regering een gele kaart’ begonnen. Hiermee willen ze onder andere bereiken dat het buitensporig en onnodig politiegeweld tegen demonstranten stopt en dat de politie een goede training krijgt voor hoe ze om moeten gaan met protesten. Teken de petitie hier.

Je kunt Amnesty International ook steunen door een kaartje te bestellen via Goededoelenkaartje.nl. Van elk kaartje gaat er €0,50 naar Amnesty. Help mee met actie voeren tegen schending van de mensenrechten!

wenskaarten amnesty international


Leave a Reply